Muş İl Koordinatörlüğü

TKDK Muş İl Koordinatörlüğü Sürdürülebilirlik Eğitimi Kapsamında Kursiyerlere Sertifikalarını Dağıttı


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü ilimizde proje kültürünün halk tarafından benimsenmesinde ciddi bir mesafe kat etmiştir. Bu çerçevede 100’ü aşkın projeyi hayata geçiren kurum, işletmelerin uygulama sonrasında sürdürülebilirliklerine katkı sağlamak amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na proje sunmuş, aldığı finansman desteğiyle faydalanıcılara kapsamlı bir eğitim verilmiştir. Projenin eğitim ayağı Van Yüzüncü Yıl ve Bingöl Üniversitelerinden gelen akademisyenlerin desteğiyle tamamlanmıştır. Bu çerçevede faydalanıcılara teorik bilgi verilmiş ve işletmelerin faaliyetleri yerinde görülmüştür.

Muş ilinin kalkınmasında rol alan iki kurum olan TKDK ve DAKA’nın işbirliği ile yürütülen bu proje ile yalnızca yatırımlara hibe desteği vermekle yetinilmeyip uygulama sonrasında da sürdürülebilirliklerini sağlamak amaçlanmıştır. Kurum olarak ulusal bazda rekabet edebilirliği yüksek, Avrupa Birliği standartlarında modern üretim tesisleri oluşturulması hususunda faydalanıcılar yönlendirilmektedir. Yapılan yatırımların ayakta kalabilmesi için hibe destekleri tek başına yeterli değildir. Bir yatırımın faal olarak devam etmesi için finansmanın yanı sıra nitelikli bilgi, tedarikçi, kolayca ulaşılabilir pazar, pazarlama teknikleri gibi ilave unsurlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bir malı veya hizmeti üretebilmek günümüzde tek başına kâr elde etmek için yeterli değildir. İşte burada sürdürülebilirlik devreye girmektedir.

Muş ilimizde hayata geçen projelerimizde sürdürülebilirliğin önemini ve yöntemlerini aktarmak adına faydalanıcılarımıza, İl Koordinatörlüğü personelimize ve proje danışmanlığı yapan özel sektör firmalarına, konu hakkında teorik ve pratik yetkinliğe sahip akademisyenlerin danışmanlığında eğitim verilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur. “IPARD Projelerine Ait İşletmelerin Sürdürülebilirlik Eğitimi” isimli proje ile 5-22 Nisan 2016 tarihleri arasında Muş ili dâhilinde IPARD projelerine ait işletmelerin sürdürülebilirlik eğitimi gerçekleştirilmiştir. Süt Sığırı Yetiştiriciliği eğitimine 43 kişi, Besi Sığırı Yetiştiriciliği eğitimine 15 kişi, Kırsal Turizm eğitimine 25 kişi, Meyve ve Sebzelerin İşlenme ve Depolanması eğitimine 15 kişi, Arı Yetiştiriciliği ve Bal Üretimi eğitimine 21 kişi katılmıştır. Erkav Süt Üretim Tesisi, Azra 80 Başlık Büyükbaş Et Üretim Tesisi,  Doğu Kebap 250 Başlık Sığır ile Et Üretim Tesisi, Has Grand Otel, Özkan Apart Otel, Kardeşler Spor Tesisi, Jağ Tarım Meyve-Sebze Depolama Tesisi ve Abdulselam Uygur’un Arıcılık İşletmesi’ne yönelik düzenlenen gezi ile sürdürülebilir bir işletmenin standartları katılımcılara gösterilmiştir.

Yapılan eğitim, teorik ve uygulama kısımlarını içerecek şekilde düzenlenmiş olup, ilk 7 günü organizasyon hazırlığı olarak toplam 17 takvim günü sürmüştür. Muş ili içerisinde IPARD projelerinden çeşitli sektörlerde faydalanan 120 katılımcı ve TKDK Muş İl Koordinatörlüğü personeli eğitimden istifade etmiştir. Bu kapsamda, Van Yüzüncü Yıl ve Bingöl Üniversiteleri’nden değerli akademisyenlerimiz, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Temür, Yrd. Doç. Dr. Nurhan Keskin, Yrd. Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu ve Öğr. Gör. Mehmet Ali Kutlu bir iş günü teorik, bir iş günü ise sahada uygulamaya yönelik pratik olacak şekilde eğitime katkı sağlamışlardır. Eğitim kapsamında genel olarak sürü yönetimi, yem yönetimi, hayvan yetiştiriciliğinde hijyen, piyasa koşulları ve pazarlama, müşteri memnuniyeti ve reklam, meyve sebze işleme ve depolama koşulları, ana arı yetiştiriciliği ve koloni oluşturma, bal üretimi, mevsimsel bakım ve gezginci arıcılık, günlük ve orta vadeli sorunlar hakkında çözüm önerileri gibi konularda faydalanıcılarımızın da aktif olarak katıldığı teorik uygulamaya yönelik pratik eğitimler verilmiştir.


Bugün paydaş kurumlar ve katılımcılarla birlikte Sayın Valimizi ziyaret ettik. Sertifika dağıtım törenine Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Muş İl Koordinatörü Fuat Özkan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür katıldı. Eğitime katılan kursiyerlere Sayın Valimiz Seddar Yavuz tarafından sertifikaları takdim edildi. Muş ilinin kalkınmasında yatırımcılara destek sunan iki kurum ve diğer paydaşlar bundan böyle işbirliğine devam ederek, yatırımcılarımızın ihtiyaç duyacağı çeşitli ihtisas alanlarında eğitim düzenleyecekler.













Cimer