Muş İl Koordinatörlüğü

Ezo Sütlüce Tektaş Süt İşleme Tesislerini Ziyaret


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu dev bir işletmeyi daha Muş ekonomisine kazandırdı. 11. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hibe desteği için başvuruda bulunan ve kendileri ile Temmuz 2014’te sözleşme imzalanan Tektaş Petrol Mobilya Gıda Temizlik Sanayi Ticaret Limited Şirketi yeni işletmesinin açılışına gün sayıyor.
Ticaretle uğraşan Erhan Tekemen eşi ile birlikte yaptıkları bu projenin meyvelerini almaya başladı. Muş Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerine başlayan Tektaş Süt İşleme Tesisi, süt üretiminin yoğun bir biçimde yapıldığı İlimizde “Neden Muş’ta üretilen süt katma değer üretmeden yalnızca çiğ olarak satılıyor?” düşüncesiyle ortaya çıkmış. Memleketinin derdiyle dertlenen Tekemen ailesi, TKDK’dan aldığı hibe desteğiyle bu topraklardan aldığını yine bu toprakların insanına sunuyor.
Bölgede üretim eksikliğini gören Erhan Tekemen, karanlıkta yok olmak yerine bir ışık yakanlardan. Bölgenin hayvancılık bölgesi olduğunu bildiren Tekemen, “İlimizde 333 bin ton süt üretiliyor. Buna karşılık süt türevlerinin üretimi ya üreticilerin kendi tüketimine yönelik olarak ya da rekabet edebilir bir marka olmaktan uzak bir şekilde gerçekleşiyordu. Bu gidişe bir dur demek istedik ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü’ne proje başvurumuzu yaptık. Devlet desteği olmadan bu yatırımı gerçekleştirmemiz zor olurdu.” sözleriyle hayaline giden yolu özetledi. İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan ve diğer çalışanların desteğini bu süreçte hep yanında gördüğünü sözlerine ekledi.
“Ezo Sütlüce” markalı ürünlerin üretiminin gerçekleştiği tesis günlük 10 ton çiğ süt işleme kapasitesine sahip. Ürün yelpazesini geniş tutan çiçeği burnunda firma, çeşitli peynir türleri, yoğurt, ayran ve tereyağı üretimi gerçekleştiriyor. 20’nin üzerinde doğrudan istihdama katkıda bulunuyor. İlimiz tüketicilerinin beğenisine sunduğu ürünlerini çevre illere de satmaya başlamış. Avrupa Birliği standartlarında üretim yapan tesis resmi açılışını da kısa bir süre sonra yapmaya hazırlanıyor. Yatırımı gerçekleştiren Erhan Tekemen “Hibe katkısıyla birlikte toplamda 5.700.000 TL’ya projemizi mal ettik. Girişimcilerimizi TKDK’ya proje sunmaya davet ediyorum.” dedi.
İşletme, çetin kış şartlarında dahi çiğ sütü toplayıp Muş ekonomisine katma değer sağlamak adına 12 ay üretimini sürdürmeyi planlıyor. Muş kendi adı ile büyük bir marka olma özelliği taşımasının yanında, AB standartlarında üretim yapan bir markayı da yine bu firma sayesinde Muş İlinde göreceğiz.
TKDK “103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması” tedbiri kapsamında proje başvurusunda bulunan yatırımcılara uygun kabul ettiği 30 Bin Avro ile 3 Milyon Avro arasında % 50 hibe desteği imkânı sunuyor. IPARD II Programı 2. Başvuru Çağrı İlanına çıkmaya hazırlanan Kurum yeni program dâhilinde atık yönetimine ilişkin harcama kalemlerine ilave + % 10 hibe desteği daha veriyor. Bu başlık altında % 50’den fazla hibe desteği sağlanan program, yatırımcılara projeleri kapsamında KDV istisnası gibi ayrıcalıklarda tanıyor. Kurum bu başlık altında sağladığı desteklerle üretimden tüketime tüm işlem adımlarını Muş İlinde desteklemiş oluyor.
Haziran 2016’da üretime başlayan tesisi gezen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan hayırlı olsun dileklerini girişimciye iletti. TKDK’nın sağlamış olduğu hibe desteklerine kısaca değinen Turan, “TKDK IPARD I Programı kapsamında yatırımları tamamlanan projelere, sözleşmelerinde yer aldığı üzere, hibe destekleri yılsonuna kadar ödenecektir. Tarımsal işletmeler, tarıma dayalı sanayi, kırsal turizm tesisleri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda projeye hibe desteği sağladık, sağlamaya devam ediyoruz. 2016 yılı sonu itibariyle 90 Milyon TL’ye yakın hibe desteğini Muş İli yatırımcıları ile buluşturmuş olacağız. Bir bu kadarda yatırımcıların katkısını eklersek TKDK eli ile İlimizde muazzam bir özel sektör yatırımı sağlanmış oldu. Dikkatinizi çekmek isterim ki bir hayli yüksek potansiyele sahip olduğumuz tarım sektörüne ve İlimiz kırsalına bu destekler verilmiştir. Bu destekler ile 300’ün üzerinde doğrudan istihdam sağladık ve sayı işletmeler tam kapasite çalıştıkça daha da artacaktır.” dedi.