Muş İl Koordinatörlüğü

TKDK Desteğiyle Kültür Balıkçılığı Yapıyor




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü desteğiyle ilk faaliyete geçen projelerden olan Gülçimen Alabalık Tesisi talepleri yetiştirmeye çalışıyor. 9. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hibe desteği için proje hazırlayan ve kendileri ile Ekim 2013’te sözleşme imzalanan Mehmet Olgun, öteden beri kültür balıkçılığı yapıyor. Olgun, yaptığı açıklamada, “Muş’un iklimi ve suyunun kalitesi kafes balıkçılığı için çok müsait. Bizi de buraya getiren şey Diyarbakır’da bulamadığımız serin hava.” dedi.
Açıklamalarına devam eden Olgun, “2008-2013 yılları arasında Malabadi (Çatalköprü) Baraj Gölünde kültür balıkçılığı yaptım. Havaların sıcak olması nedeniyle balıklar ölüyordu. Alparslan-1 Baraj Gölünün sularının serin olması nedeniyle ölçümler aldık. 12 ay balık yetiştirmeye uygun olduğunu gördük. 3 yıldır Bulanık’ta balık yetiştiriciliği yapmaktayız.” dedi.
Sözlerini sürdüren Olgun, “İlk yıl 65 ton üretim gerçekleştirdik. Bu yıl 125 ton üretim gerçekleştirdik. Batman, Diyarbakır, Muş ve Ahlat’a balık satıyoruz. Pazar sıkıntımız yok. 1 su ürünleri mühendisi istihdam ediyoruz. Yıllık 200 ton kapasitemiz var.” dedi. Güroymak ilçesinin Gölbaşı köyünde 3 milyon kapasiteli alabalık kuluçkahanesi kurduğunu ifade eden Olgun, “Bölgemizde nakliyecilere, pazarlamacılara, toptancılara istihdam ve kazanç yönünden faydamız oldu. Çabalarımız sayesinde balık yetiştirme ve tüketme kültürü gelişti.” diyerek yaptıklarını özetledi. Alabalıkta omega-3 yağı fazla olduğu için çok faydalı olduğunu söyleyen Olgun, yöremizde balık kültürünün gelişmesi için daha kat edilmesi gereken çok mesafe olduğunu kaydetti.
Gelecek planlarını aktaran Olgun, “Malumunuz, balık çabuk bozulan bir gıda. Bu nedenle soğuk hava deposu yapmayı düşünüyoruz. Balığın işlenmesi ve paketlenmesine dönük entegre tesis kurma hayalimiz var. Bununla birlikte balık restaurantı da açmak istiyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna bu projelerimizle ilgili de başvuracağız. Yeni çağrı döneminin açılmasını bekliyoruz.” dedi.
Balıkçılık alanında ki boşluğu görüp doldurma gayreti içerisine giren müteşebbis sözlerinin devamında, “TKDK’dan 225.100 TL hibe desteği aldık. İl Koordinatörlüğü projemizi gerçekleştirmemiz hususunda bizlere çok yardımcı oldu. Muşta böyle bir yatırımın olması noktasında bizleri cesaretlendirdi ve desteğini hiç esirgemedi. Kendisine teşekkür ederim. Uzman arkadaşların da gecesini gündüzüne katarak projemizi hayata geçirmemiz için gösterdikleri çabayı da söylemeden geçemeyeceğim. Yeni yatırımlarımızda da TKDK’nın bize destek olacağını düşünüyoruz.” diyerek yatırımlarına hız kesmeden devam etme kararlılığında olduğunu göstermiş oldu.
TKDK “302-5 Su Ürünleri Yetiştiriciliği” sektörü kapsamında proje başvurusunda bulunan yatırımcılara 5.000-500.000 Avro arasında % 65 hibe desteği imkânı sunuyor. IPARD II Programı 2. Başvuru Çağrı İlanına çıkmaya hazırlanan Kurum yatırımcılara projeleri kapsamında KDV muafiyeti gibi ayrıcalık da tanıyor.
Bulanık’ta Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapılan tesise ilişkin görüşlerini belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü V. Beytullah Uygur ilimizde bu alanda yapılan yatırımların yok denecek kadar az olduğunu kaydetti. Amaçlarının kurumun sunduğu hibe desteklerinden ilimizin maksimum fayda sağlaması olduğunu belirten Uygur, “Kapımız yatırımcılarımıza sonuna kadar açık. Kim ilimizin ekonomik kalkınması için taş üstüne taş koyuyorsa bu bizi memnun eder. Yatırımcımızın soğuk hava deposu, entegre tesis ve balık restoranı kurma düşünceleri bizleri ziyadesiyle sevindirdi. İlimizde bu tip yatırımların artırılması için sürekli çalışma içerisinde olacağız.” diyerek sözlerini bitirdi.