Muş İl Koordinatörlüğü

DR. MUHAMMED ADAK "SAĞLIKLI KENTLEŞME İÇİN KIRSAL KALKINMA AMAÇLI IPARD HİBE PROGRAMINI UYGULUYORUZ" DEDİ


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Muhammed Adak, “2020'de 1 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Gıda tedarik zincirine büyük katkısı oldu.” dedi.

Adak, Turkuvaz Medya tarafından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla düzenlenen 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi’nin “Tarımda Kırsal Kalkınma ve Destek Kredileri Paneli”nde yaptığı konuşmada, kırsal kalkınmayı desteklemek için 2011’den beri faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Kırsalda refahı artırarak yaşam standartlarının yükseltilmesini hedeflediklerini belirten Adak, şöyle konuştu:

“Sağlıklı kentleşme için kırsal kalkınma amaçlı IPARD hibe programını uyguluyoruz. Şehirlerde kentsel dönüşümü konuşuyoruz. Bu bir aspirin, aslında çare değil. Bu baş ağrısını nasıl gidereceğimize baktığımızda da kırsal kalkınmayı konuşmaya başlıyoruz. Kırsal kalkınma ile sorunları kökünden çözmeye yönelik olumlu adımlar atmaya çalışıyoruz. Böylece kentlerdeki altyapı maliyetlerinin çok daha azıyla kırsalda daha büyük etki oluşturmak için çabalıyoruz. TKDK’nın vermiş olduğu destekler ile birlikte 2011 yılından günümüze 80 binin üzerinde istihdam gerçekleştirilmiştir. Bu sayede kentlerde nüfus yoğunluğunun azaltılması yönünde gayret sarf edilmiştir. IPARD hibe destekleri adı altındaki programlarımız 42 ilde faaliyet gösteriyor. Amacımız 81 ilin tamamının program kapsamına alınması. Yüzde 50 ila 70 arasında hibe veriyoruz. Resmen yatırımcının peşinde koşuyoruz ve takip ediyoruz, 5 yıl süren bir süreç bu. 2020'de 1 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Gıda tedarik zincirine büyük katkısı oldu. Her proje çağrısı döneminde bütçenin 2-3 misli proje başvuruları aldık.”

Nüfusun yüzde 80'i kentte, yüzde 20'si kırsalda

Adak, Türkiye'de nüfusun yüzde 80'inin kentte, yüzde 20'sinin kırsalda yaşadığına işaret etti.

Şu anda bunun tersine çevrilmesi için akademisyenlerin, bilim adamlarının, bakanlıkların ve yatırımcıların mücadele verdiğini vurgulayan Adak, kırsalda dezavantajlı duruma düşmüş nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesinin ülke ekonomisi için önemli olduğunu kaydetti.

Başkan Adak, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.