Muş İl Koordinatörlüğü

TKDK İLE 2021’DE HAYAT BULAN YATIRIMLAR


Avrupa Birliği’nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere mali destek olmak için hazırladığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) uyguladığı "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı" kapsamında, Türkiye’nin 42 ilindeki girişimciler 2021’de kırsala yatırımlarını sürdürüyor.

 “Kırsalda üretim, kırsalda işleme, kırsalda istihdam” anlayışıyla sürdürülen yatırımlarla binlerce vatandaşa yeni istihdam fırsatları doğuyor.  2021’in ilk 9 ayında toplam yatırım bütçesi 1,6 milyar liralık 3 bin 271 proje için girişimcilere 1,1 milyar TL hibe ödendi.

Faaliyete geçen işletmelerde 6 bin 364 vatandaşa istihdam sağlanıyor.  

Söz konusu projelerden bazıları şöyle:

“Freeze dry yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan İsmail Çancı ve Temel Tezcan, endüstriyel olarak “freeze dry (dondurarak kurutma) yöntemi” ile kuru meyve-sebze üretimi yapacak tesis inşa etti.

İşletme 2 milyon 326 bin TL’si TKDK tarafından sağlanan hibe olmak üzere toplam 3 milyon 579 bin TL’lik yatırımla kuruldu.

Kırsal Şahinler Mahallesi’nde faaliyete geçen tesiste günlük 300 kg. taze meyve sebze, freze dry yöntemi (liyofilizasyon işlemi) ile kurutulup hava geçirimsiz paketlere konarak piyasaya sürülüyor. İnşaatı tamamlanarak hizmete giren tesiste günde 300 kilogram taze meyve ve sebzeden 30 kilo kuru ürün elde edilebiliyor. Ürünler, 15 ila 20 gram ağırlığında hava geçirimsiz özel ambalajlarla paketleniyor. Yeni faaliyete geçen tesiste birçok yenilikçi ürünün de üretilmesi planlanıyor.

Tesis yöneticileri yeni ürünleri için patent çalışmalarına başladı ve tarımsal hasat takvimine bağlı olarak Kuzey Ege Bölgesi’nde belli dönemlere mahsus gurme ürünlerini yüksek teknoloji ile mevsim fark etmeksizin müşterilerine ulaştıracak.

İşletme yetkilileri, ihracat odaklı çalışmalarını sürdüren işletmenin üreteceği yeni ürünlerle alakalı olarak ihracat amaçlı yurt dışı alıcılarla görüşmelere başlamış olup sözleşme imzalama aşamasına doğru ilerliyor.

***

Kadın girişimci apart otelinde 5 vatandaşı istihdam ediyor

Ardahan’ın merkez ilçesinde yaşayan 31 yaşındaki kadın girişimci Neslihan Korkmaz, daha önce ilde IPARD hibe desteğiyle kurulan yatırımları gördü ve TKDK Ardahan İl Koordinatörlüğüne giderek bilgi aldı.

Sektörel araştırmalarından sonra Ardahan’ın kırsal turizmine katkı sağlamak amacıyla  apart otel yapmaya karar verdi.

Projesini hazırlayarak koordinatörlüğe sundu ve yatırımını tamamlamasının ardından 3,1 milyon liralık harcamasının 2 milyon lirasını hibe aldı. Müşterilerine yüksek kalite ve standartlarda konaklama imkanı sunan otelde 5 vatandaşa istihdam sağlanıyor.